6 May 2014

Tips Bila Anak Demam




Semalam Aqif demam. Suhu sampai 39... Orang tua - tua cakap, budak atau baby demam ni nak dapat upah. Mungkin aqif demam sebab nak  tumbuh gigi atau pun nak beralih bulan. 13 mei ni aqif 2y 5m... 

Kali ni nak share tips untuk jaga anak demam. Kalau tengok kawan2 fb share pic anak demam mesti anak tu tengah pakai baju yg tebal... Dulu mase Aqif dlm 3bulan, saya x tahu juga yang anak tu kite x boleh buat macam orang dewasa, kene selimut, selubungkan dia takot dia sejuk... Kalau dewase memang kene selimutkan supaya peluh keluar nanti cepat la baik... tapi kalau baby atau anak kecil lagi TAK BOLEH buat macam tu. BAHAYA utk anak kita. Ibu2 kene alert ye bab2 anak2 demam ni... Risiko anak demam ni banyak, terutamanya bila badan panas sgt, boleh mengalami kekejangan. Effect nya nanti pada otak anak. Jadi jangan amik mudah benda2 macam ni....


TIPS BILA ANAK DEMAM

1. Pakaikan anak baju yang nipis2. Baju yang berlubang2 tu lagi bagus atau pakai kan pampers sahaja lebih bagus sebab panas cepat keluar. Jangan selimut anak ye.
2. Mandi sekerap yang mungkin. Terutama masa badan anak tengah panas sangat. Panas akan cepat keluar bila kita mandikan anak.
3. Lap badan anak jika badan terlalu panas. Letak kan kain yang basah di dahi dan di tempat2 yang panas.
4. Sentiasa monitor suhu badan anak.
5. Beri ubat ikut jam yang di tetapkan.
6. Pastikan dia tidur dengan cukup.
7. Letak anak di tempat yg ada kipas atau air cond. Panas lebih cepat surut.
In Sha Allah... Dengan izin-NYA anak cepat sembuh...


Cian aqif demam


* Jangan kerap pakai kan anak cool fever... cool fever x elok jangka masa panjang... kalau nak pakai pun letak di tempat lain tapi bukan di dahi.





Pic ni masa Aqif 3 4 bulan kalau x silap. Masa ni x tahu lagi keburukan cool fever... sekarang da x pkai da.. kalau pakai pun letak kat blakang badan Aqif... Dan bagi Aqif minum NUTRIFERON, PERFORMANCE DRINK dan sebiji OMEGA. Bagi masa yang berlainan.


Nak tips Exclusive dari saya, konsultasi PERCUMA boleh buat pembelian melalui number di bawah ini...






 Call/WhatsApp: 017-6777153
  Email: azah150386@yahoo.com
 FB : Azah Ezat
♥ COD: MUAR,TANGKAK,JASIN,MERLIMAU




Post a Comment