11 May 2014

Perbezaan Vitamin Semulajadi dengan Vitamin sintetik
Ada bermacam2 jenama vitamin yang ada di pasaran sekarang ni. Dan ada pelbagai bentuk vitamin seperti tablet, cecair, dan ada  yang dalam bentuk serbuk. Kesemuanya membekalkan vitamin yang diperlukan dalam badan kita. Namun, yang membezakan antara kesemuanya adalah sama ada vitamin itu semulajadi atau sintetik (tiruan). 

Perbezaan antara vitamin semulajadi dan sintetik. 

Penghasilan
Vitamin semulajadi - dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C semulajadi diperolehi dengan mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik - dihasilkan daripada manipulasi bahan kimia yang ada ciri2 seakan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya formula empirik bagi asid askorbik (vitamin C) adalah C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 seperti karbon, hidrogen dan oksigen ni boleh dihasilkan daripada apa2 bahan untuk menghasilkan asid askorbik. 

Keserasian Dengan Badan
Vitamin semulajadi - dihasilkan dari bahan2 makanan kita, so vitamin tu akan bertindak secara semulajadi, semestinya memberi kesan yang lebih baik kepada tubuh serta tidak mendatangkan kesan sampingan. 

Vitamin sintetik - tetap tidak dapat menyamai vitamin semulajadi apatah lagi makanan asli, walaupun mempunyai formula yang sama. Ini kerana penghasilannya bukan dari sumber makanan dan tidak mustahil sekiranya tar yang digunakan untuk menurap jalan raya merupakan salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin sintetik. 

Harga
Vitamin semulajadi - sudah tentu lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi yang memerlukan kos bahan lebih tinggi

Vitamin sintetik - biasanya lebih murah dan kadang2 diberi secara percuma sahaja.

Kesan Kepada Tubuh Badan
Vitamin semulajadi- diekstrak dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya untuk penyerapan kalsium yang lebih optimum, ia perlukan magnesium dan vitamin D. 

Vitamin sintetik - selalunya dibuat untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk 'solo' iaitu tidak dihasilkan dengan bahan lain yang diperlukan untuk vitamin tersebut bertindakbalas dengan sempurna. Contohnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D. Untuk mengoptimumkan penyerapan kalsium tersebut kita terpaksa ambil magnesium dan vitamin D dari sumber yang lain. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang. 

Kesan Jangka Panjang
Vitamin semulajadi - tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilannya daripada bahan2 semulajadi atau makanan kita. 

Vitamin sintetik - mempunyai banyak kesan jangka panjang akibat daripada ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri serta proses kimia yang dilakukan semasa penghasilannya. 


Kesimpulannya, vitamin semulajadi dengan vitamin sintetik adalah ibarat bunga hidup dan bunga plastik. Sesiapa yang memang selalu beli bunga hidup sudah tentu tahu harganya lebih mahal berbanding bunga plastik. Sememangnya bunga plastik itu lebih murah, senang dijaga dan tahan lama berbanding bunga hidup. Namun tidak dapat menyamai apatah lagi menandingi bunga hidup. 


Jadi, pilih la vitamin Shaklee yang semulajadi. Vitamin terbaik di dunia. Family saya semua sudah memilih Shaklee, ANDA BILA LAGI???


Hubungi saya jika masih ada keraguan.

Yang ingin membeli shaklee, cepat2 order ye. Nak harga diskaun boleh register ahli rm75 seumur hidup utk semenanjung, rm85 utk sabah sarawak.


Nak tips Exclusive dari saya, konsultasi PERCUMA boleh buat pembelian melalui number di bawah ini...


 Call/WhatsApp: 017-6777153
  Email: azah150386@yahoo.com
 FB : Azah Ezat
♥ COD: MUAR,TANGKAK,JASIN,MERLIMAUPost a Comment