16 Nov 2012

TEKNIK MEMERAH SUSU ~ TEKNIK MARMET


Memerah dengan tangan ( marmet )



1. Basuh tangan dengan bersih.
2. Sediakan bekas yang bersih dan bertutup.
2. Duduk dengan selesa.
3. Urut sekiling payudara untuk merangsang pengeluaran susu.
3. Jika perah payudara kiri, guna tangan kanan.
4. Ampu payudara. 
5. Buat pegangan bentuk C. Hanya gunakan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

Gambar atas posisi betul. Yang dibawah posisi jari salah kerana tidak setentang.


6. Letak ibu jari di atas areola, jari telunjuk dan jari tengah di bawah areola (setentang – imagine posisi jam 12 – 6, 3 – 9).

Tolak kebelakang

7. Tolak tangan ke dalam dada secara serentak. (Meaning, jari-jari ditolak ke arah dalam tanpa mengalihkan posisi jari-jari tadi).
9. Golekkan jari seolah-olah menekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Ada dua gerakan dilakukan.

Tolak dan golek

Ulang disekeliling areola mengikut arah jam atau lawan jam sehingga payudara kosong.

10. Ulangi langkah secara rythmic. Ulangi tolak+golek, tolak+golek sehingga kilang susu kosong.
11. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Kedudukan jari sentiasa dalam posisi bertentangan contoh: 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya.
12. Ulang sehingga payudara rasa kosong.

Pastikan korang TIDAK buat perkara-perkara berikut ya.


-Menekan dengan kuat dan mengheret jari. Payudara boleh melecet jika ini dilakukan. 
-Menarik-narik puting payudara. Lapisan-lapisan lemak pada areola boleh rosak. 
-Meramas payudara (squeeze). Payudara boleh bengkak dan kilang susu boleh rosak. 



Tips memerah susu

1. Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan

2. Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)

3. Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan

4. Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump

5. Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)

6. Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)

7. Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu

8. Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang 
satu lagi 

9.  Melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks



Jom buat marmet... Ramai cakap hasilnya sgt lumayan, cuma penat skit la...
Happy Breastfeeding mommies!

Kembalikan Wajah Segar, Bebas Dari Kesan Alahan ~ Set Skin Care SHAKLEE

Dipetik dari blog kak Jannatul


Testimoni seorang pengguna Set Kecantikan Kulit ni betul-betul membuatkan saya terus jatuh cinta dengan vitamin-vitamin Shaklee :). Mana taknya, dulu muka yg kusam penuh bintik2 alahan tapi kini kulit cantik bersih, mulus & menggoda.

Betul ke? Jom percaya!


* kenyataan ini adalah pengakuan pengguna, kesan produk adalah berbeza ke atas individu

Oh... memang jatuh cinta kan :)

Terima kasih Zeti atas perkongsian ni :

Kawan saya ni, Normala ada masalah alahan terhadap makanan laut yang agak teruk. Memang sebelum ni setiap kali makan udang ke, sotong ke, ketam atau yang sewaktu dengannya - hampir pasti akan timbul tanda-tanda alahan di seluruh badan termasuk muka. Bukan itu sahaja, jika makanan seperti mee dan nasi yang dimasak bersama makanan laut pun boleh mendatangkan kesan walaupun tidak dijamah seafood tersebut secara terus. Tanda ni akan ambil masa berhari-hari mungkin berminggu-minggu untuk hilang sepenuhnya. Sayangnya, kawan saya ni memang suka seafood. Nak tak nak dia terpaksa tanggung kesan alahan setiap kali teringin makan makanan kegemarannya tu.

Akhir Januari lalu, Normala hubungi saya untuk cuba produk SHAKLEE dan minta cadangan. Saya pun mencadangkan dia mencuba vitamin asas dalam kesihatan kulit seperti B-Complex, Vitamin C dan Vitamin E serta ditambah dengan Alfalfa yang sesuai untuk mereka yang alahan. So, jom kita baca apa kata Cik Normala ni sendiri :


Betul-betul best!

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Konsultasi disertakan untuk mereka yang mendapatkan produk dari saya sahaja.




Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya


Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com 
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B

Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia



12 Nov 2012

Stok Susu Utk Si Manje...

Alhamdulillah....Aqif skrg da 11bulan...masih lagi minum susu mama sepenuhnya... Berkat mengambil SET 3M, Doa, Usaha dan pumping yg berterusan, stok susu aqif makin bertambah. Dulu susu macam ni 

ni mase aqif 2bulan
 Stok susu simpan kat umah kakak je, sebab Babysitter Aqif makcik dia sendiri....hehehe...Senang, kalau susu tak cukup amik je dlm deep freezer..


 Tapi makin lama stok susu Aqif makin bertambah....Kena la beli deep Freezer...











 Ni rak yg ke 2...da disusun dgn cantik dan ikut tarikh..jadi senang skit...

Ni rak ke 3...yang ke 4 lupe amik pic...tp belom penuh lagi...:)












Alhamdulilah... stok susu aqif semakin banyak. Semoga saya berjaya menyusukan Aqif selama 2 tahun. Amin....





Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya


Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B


Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia




8 Nov 2012

Zinc Complex-Mengatasi Masalah Rambut Gugur

Rambut gugur selepas bersalin???

Ini adalah sindrom normal yang sering dialami oleh ibu-ibu yang baru bersalin. Tapi ada juga dikalangan wanita yang sering merunggut dengan masalah rambut gugur.


Cara mengatasinya?


Zinc Complex boleh mengatasinya.


Apa kata Pengguna...







Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit



Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B


Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia






OFFER November...



Tahukah anda?

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral penting dalam tanah berbanding tumbuhan lain, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Itu sebab  alfalfa ni dikenali sebagai RAJA segala tumbuhan & BAPAK kepada segala makanan.



Alfalfa mengandungi vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, and vitamin K. Juga mengandungi Kalcium, potassium, carotene, iron, and zinc. Boleh diambil dalma bentuk, daun or tablets. Sesuai untuk lelaki dan wanita. 


Kebaikan ALFALFA
  •  Melegakan sakit sendi dan belakang.
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  •  Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
  •  Merawat arthitis
  • Bagus untuk alergi dan ekzema
  • Merawat athma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam dalam buah pinggang
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
  • Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
  •  Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina seorang suami
  • Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
  • Membuang angin dalam badan

Promosi November buy 6 free 1


Nak beli 1 pun boleh. cepat2.. sebelum kehabisan stok macam offer ESP bulan lepas.




Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B

Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia

5 Nov 2012

Berkat Pengambilan SHAKLEE, PUMPING yang berterusan dan DOA...


Sebagai seorang ibu yg menyusukan bayi sepenuhnya dengan susu ibu, bila tengok gambar ni rasa seronok sangat kan.. Stok susu yg banyak, yg diharapkan dapat mencukupi keperluan menyusu bayi kita :) Tak perlu risau baby tak cukup susu, insya allah...



Shima Samat kata:



Apa set Shaklee yg beliau ambil secara konsisten?



Alhamdulillah, sebagai ibu, kita yg lebih tau apa yg terbaik untuk diri kita & buahati tersayang kan? :)




Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit


Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya


Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B


Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia


Set Bersalin Shaklee ~ Memang Terbaekkkk!


kredit to kak Jannatul Fadilah

Kali ni kongsi cerita terbaru daripada Eken, salah seorang pengguna Set Bersalin Shaklee (Set C) sejak dua jam selepas melahirkan bayinya.



"salam...anak ptama dlu ekin amik jamu utk set bsalin,tp xboleh makan lagi sebab anak ekin kene kuning...lepas kuning nye hilang seminggu lepas tu baru ekin blh makan rasa mcm rugi je sbb badan sakit2 masa jaga baby kt hospital,,,

mengandung anak kedua,ekin xmau dah amik jamu..so ekin amik vitamin SHAKLEE dari akak jannatul fadilah...ekin stat makan vitamin ni 2jam lepas bersalin...anak kedua ekin pun kene kuning tp ekin still makan vitamin sampai arini...kuningnye lagi lama dari abgnye. alhamdulilah bila makan vitamin ni susu sangat2 meriah so xde masalah nk susu kn dia..kuning pn turun pd hari ke16...bulan puasa haritu pn,susu xda drop..boleh puasa mcm biasa..
lepas makan vitamin ni ekin rasa lebih bertenaga. xde la asik nk tertido je maklomlah letih kan lepas bersalin, menjaga waktu mlm lagi..alhamdulillah..yg penting sembelit xjadi dah mcm bersalin kat abg nye..hehheee.."

-------------------------------

Alhamdulillah...saya ringkaskan di sini apa yg ekin kongsikan:

* gantikan jamu dgn Set Bersalin Shaklee
* boleh makan immediate sebaik je selepas bersalin
* boleh terus makan walaupun bayi kena kuning, malah membantu mempercepat baik pulih demam kuning bayi melalui pembuangan najis bayi (dibantu oleh pengambilan alfalfa)
* susu sangat2 meriah
* bulan puasa, susu tak drop malah boleh puasa walaupun sedang menyusukan anak lelaki
* badan rasa lebih bertenaga walaupun tak cukup tidur & letih lepas bersalin
* yang penting, tiada lagi sembelit :)

------------------------------

Perkembangan baby ekin:





Baru Lahir - 3.2kg
Sebulan - 4.5kg
2 bulan - 6.0kg
3 bulan - 7.0kg
4 bulan - 8.2kg
5 bulan - 8.7kg

Ekin & Akim masa baru lahir



Memang sangat tembam!



Tengoklah dia punya badan tu...WOWWW... sungguhhhh berketul2!!!



Penangan Susu Ibu bersama vitamin2 Shaklee!!!!Nak baby anda mcm baby Ekin jugak? Jom ambil Set Bersalin Shaklee dengan saya sekarang! Dapatkan konsultansi PERCUMA & TERBAIK drpd saya dengan setiap pembelian dari blog saya!







Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya


Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B


Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia


4 Nov 2012

Rawat Masalah Sakit Sendi Dengan Joint Health Tablet

Saya nak kongsikan pengalaman Alin yg mengalami sakit sendi walaupun umur masih di tahap muda belia lagi. Jadi, jangan ingat masalah sakit2 sendi ni khas untuk orang2 tua je ye... Jom baca:

"Saya sering sakit bahu belikat apabila duduk lelama mengadap PC, pasti terasa bahu belikat tegang dan tak selesa. Selain itu, sejak extend breastfeeding Dzakirah, kaki sering didatangi en. biawak a.k.a simpul biawak... hehe its happen bila guna kasut yg tak berapa nak tinggi pun... Bunyi keriok-keriok sering juga berkumandang tatkala bila nak duduk antara 2 sujud... Normally ni semua anggapan pengambilan kalsium yang tak cukup...

Tapi sedar tak anda, ia bukan sekadar tak cukup kalsium... itu tandanya anda mengalami sakit sendi yg "mild"... puncanya?? Tahukah anda kekerapan melakukan aktiviti seperti kedudukan poster yg tak betul yg terlalu lama, sering dukung anak, tidur yang salah posisi dan juga sering mengangkat benda-benda berat, boleh mengundang sakit bila kekerapan aktiviti-aktiviti ni secara longterm... maka terjadi ler 




•sakit sendi lutut
•sakit sendi tangan
•sakit sendi kaki
•sakit sendi bahu
•sakit sendi siku

Alhamdulillah selepas 5 hari mengambil Advance Joint Health Tablet (2 biji) + osteomatrix (4 biji) sebelum tidur... dah tak ada bunyi keriok-keriok pada lutut. Rasa licin saja sendi-sendi terutama bila bangun dari duduk antara 2 sujud, naik tangga mahupun duduk lelama depan PC. Kalau tak, memang terasa.


Advance Joint Health Tablet ni diperbuat dari bahan-bahan herba semulajadi (jagung herba ya) dan bahan-bahannya diuji secara klinikal untuk keberkesanan terhadap masalah sendi. Ya ia diperbuat dari jagung, boswellia dan bahan2-bahan lain yang penting untuk kesihatan sendi seperti vitamin C, zinc, mangan dan sebagainya.

* Dengan mengunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral ,
Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100 %


Bagaimana ia berkesan? Memberi manfaat kepada sendi-sendi dalam 3 cara... 

1 - Menyokong keselesaan sendi
• Ekstrak Boswellia :: Menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan. 
•Bahan aktif utama ekstrak Boswellia ialah asid boswelik yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi. ia menyokong kesihatan sendi dengan menghalang bahan kimia daripada menyerang tulang rawan yang menyebabkan ketidakselesaan sendi.

2 - Bertindak sebagai kusyen

•Ekstrak jagung :: Membantu mengekalkan tulang rawan
•Ekstrak jagung membekalkan satu sumber yang pekat dengan glukosamina yang berfungsi meningkatkan sokongan kusyen sendi dan pemeliharaan tulang rawan. Glukosamina adalah blok binaan utama bagi membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sendi.
•Banyak kajian menunjukan supplement ekstrak jagung dapat menggalakan kelenturan, pergerakan bebas dan menjadikan sendi lebih fleksible dan kajian mengesyorkan yang supplement ekstrak jagung dapat menyumbang kepada kesihatan sendi dalam jangkamasa yang panjang.

3 - Memelihara tisu penyambung yang sihat


•Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C :: nutrien terpenting dalam kesihatan sendi 
•Ia membekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberi kekuatan dan struktur terhadap sendi.


Nak cuba?

Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.



Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B

Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia


Boleh ke kita menyusukan anak bila kita demam?


Sejak saya amalkan vitamin2 Shaklee, alhamdulillah saya jarang kena demam panas. Kalau demam pun cepat baik.cuma 1 hari je saya demam. kadang2 saya kena selsema & selalunya dgn pengambilan b complex & vitamin C dgn cara yg betul selsema saya cepat baik (dgn izin Allah jua...) memang saya dah lama tak makan ubat2an..sejak mengandungkan Aqif dan sekarang menyusukan Aqif. Sebab, saya tahu ubat-ubatan tu akan beri kesan yg tak baik pada masa depan.

Bagi saya, cukup dgn pengambilan vitamin C utk baikkan selsema saya & Aqif. Aqif selalu kena selsema sebab berjangkit dengan papa nya. Papa aqif memang ada alahan. Senang sgt nk kena selsema. Tapi sekarang papa Aqif dah jarang selsema. kalau selsema pun sebab tak pantang makan. Papa Aqif da jarang selsema pun sebab vitamin c Shaklee.. Ni testimoni saya di group FB Shaklee






Untuk panduan ibu2 baru yg menyusukan anak, jika kawan2 demam, selsema atau batuk boleh teruskan menyusu baby2 kawan2 ye. Tak perlu risau berjangkit dgn baby. Kenapa??

Ni penerangan nya


sebab tu kalau saya selsema, bf je Aqif. Alhamdulillah dia tak pernah berjangkit. Saya yg berjangkit kalau dia selsema :)

So, kawan2 kalau nak direct feeding baby masa demam, silakan ya. Jangan risau lagi. Kita yg membekalkan antibodi kat baby kalau kita demam sambil bf baby :)





Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B

Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia



3 Nov 2012

Kulit Muka Yang Cantik?


Nak muka glowing, then cuba amalkan Vitamin B, C dan E tapi kalau budget kecil tukar kepada GLA. 14 hari muka akan nampak bersih dan berseri ♥

Kami ada sesuatu yg menarik utk dikongsi namun ianya rahsia tentang vitamin skin care kami....

Apa kata mereka yg telah mencuba?


























Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B



Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia








Memelihara Kesihatan Mata & Mengurangkan Kadar Rabun Mata




Ini testimoni Che Lin. Beliau telah mengamalkan pengambilan secara konsisten Vitamin A Shaklee atau nama khasnya CarotoMax sejak Februari tahun lepas. Jom kita share pengalaman Che Lin:


* klik untuk lebih besar :)

CarotoMax @ Vitamin A ini secara umumnya boleh membantu:

* kesihatan retina mata --> mengurangkan rabun. Mana tau, jika diamalkan secara konsisten, rabun kita terus pulih! (kuasa Allah kan...)
* kesihatan tulang
* kesihatan tisu kulit --> sebab tu jeragat Che Lin makin hilang! 2 in 1 lah :)
* pembentukan sel darah putih & sel darah merah
* pembentukan membran mukus
* mengekalkan sistem imunisasi badan yg sihat!

Kehadiran Vitamin A dapat membantu kesihatan tisu kulit & pembentukan membran mukus badan (kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit) & juga pembentukan sel darah putih atas tujuan yg sama.

Namun, anda TIDAK dibenarkan:
1) Mengambil Vitamin A secara berlebihan
- ia adalah vitamin larut lemak. Jika berlebihan dari dos yg ditetapkan ia akan tersimpan di dalam organ2 dalaman badan terutamanya hati.
CarotoMax adalah berbeza drpd vitamin A yg lain kerana ia berbentuk pre-kursor, iaitu hanya akan diaktifkan bila diperlukan sahaja.

2) Mengambil CarotoMax jika sedang hamil
- pengambilan vitamin A yg berlebihan ketika hamil terutamanya pada trimester pertama (3 bulan pertama) boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf...

Pengambilan CarotoMax amatlah saya galakkan jika anda tak mampu memenuhi diet seharian dengan sumber Vitamin A semulajadi seperti telur, lobak merah, sayuran hijau dan lain-lain.





Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Email: azah150386@yahoo.com
FB : Azah Ezat
Pin BB : 2949585B

Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia