24 Sep 2014

Mealshake ~ Anak sihat & kuat makan


Testimoni dari Puan Maiza Mazni



* Anak hampir 3 bulan tak demam dan selsema.
* Dulu memilih makanan dan susah nak makan sekarang banyak makan. :)


Tidak rugi kan memilih mealshake sebagai vitamin untuk anak anda. JIMAT, seisi keluarga boleh menikmati kelazatan mealshake. Anak seawal setahun boleh minum mealshake dengan sukatan yang bersesuaian dengan umur kanak - kanak.

Dapatkan Mealshake dengan harga promosi bulan ni... beli 3 percuma 1.. beli 6 percuma 2...
Sangat murah. Bulan September - oktober sahaja dapat harga macam ni. Boleh simpan Buat stok sebab Exp lama lagi.

Nak dapatkan diskaun sehingga 20%? jom daftar ahli sekarang. Hanya rm75 utk seumur hidup. Bukan sahaja dapat HARGA AHLI, malah dapat banyak keistimewaan lain. klik disini.


Inginkan tips Exclusive dari saya, konsultasi PERCUMA boleh buat pembelian melalui number di bawah ini...









Mealshake ~ Membeli sambil menderma

JOM KITA MEMBELI SAMBIL MENDERMA




Beli set Promo bulan September - Mealshake BELI 3 PERCUMA 1

# Promosi ini dari September - Oktober 2014

# 10% akan disumbangkan kepada 2000 rumah kebajikan kanak - kanak untuk tempoh setahun akan datang.

# Mealshake adalah makanan tambahan untuk seisi keluarga terutamanya kanak - kanak. 

# Jika anak anda mengalami 
  • sembelit
  • kurang selera makan
  • Tidak fokus
  • ada asma
  • kurang berat badan
  • sering selsema / sering tidak sihat
# Mealshake sangat sesuai untuk masalah di atas. Bau yang harum dan menyelerakan, anak anda pasti suka.

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dan dapatkan cara minum mealshake yang terbaik untuk anak anda. Exclusive untuk customer saya sahaja.









7 Sep 2014

ESP ~ Hilangkan Stretch Marks

Apa itu stretch marks?

Ia adalah garis-garis putih yg terdapat pada beberapa tempat seperti perut, payudara, peha dan lengan. Ia muncul akibat kulit meregang dlm waktu yg singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. Stretch mark kerap muncul pada wanita ketika hamil atau ketika badan mengalami kegemukan.



Kulit terdiri dari 3 lapisan. Lapisan paling dalam disebut hipodermis, lapisan tengah dermis dan epidermis. Terjadinya stretch mark adalah pada lapisan dermis. Lapisan ini dipenuhi dgn pembuluh darah. Sebenarnya lapisan ini dari jaringan elastis, namun bila tubuh membesar dlm waktu yg singkat, saraf ini akan melemah dan akhirnya pecah akibat kulit yg menipis. 


Stretch mark banyak terdapat pada wanita berkulit gelap kerana mereka lebih banyak menghasilkan melamin. Strecth mark tidak boleh dihilangkan tetapi boleh dikurangkan dgn pengambilan makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, pengambilan air yg banyak dan juga boleh  sapu pelembab ( utk menjaga kekenyalan kulit.


"Hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark," kata dr. Nanden S. Prabu, SpKK dari Obagi Dermatologi Medical Clinics.

Bagaimana ESP membantu menghilangkan stretch mark?

ESP bertindak memperbaharui sel-sel dan menghasilkan kulit baru yang lebih cantik dan tegang.
ESP adalah serbuk protein berkualiti tinggi yang telah melalui kajian klinikal yang paling banyak. Ia mengandungi kacang soya non -GMO 
 ( tidak mengubah secara genetik ) protein berasaskan tumbuhan yg memastikan kacang soya shaklee bebas daripada kacang soya yg diubahsuai secara genetik dan mengandungi 22 jenis asid amino, yg penting rendah lemak dan rendah kolestrol. Badan kita penuh dengan sel . Kuku, kulit, otot2 dan lain2 yang mane semuanya berasal daripada protein. 

 Dan disebabkan itu, badan kita sangat memerlukan protein. Sebab makanan utama bagi sel ialah protein. Sel yang sihat dapat menghasilkan tubuh badan yang sihat
 
SEL --> TISU --> ORGAN --> SISTEM --> BADAN ANDA 



Testimoni dari pengguna shaklee...








Esp bukan sahaja utk pudarkan stretch mark, tapi banyak lagi kebaikan yang anda dapat dari ESP...

Antara kebaikan ESP : 

  • Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 
  • Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
  • Memberi ton warna kulit yang sekata.
  • Membantu menghilangkan parut jerawat di muka.
  • Membantu mengurangkan risiko kanser.
  • Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukan sel-sel baru.
  • Membantu menyembuhkan gastrik. 
  • Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet.
  • Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
  • Memudarkan parut.
  • Memberi tenaga kepada ibu yang baru lepas bersalin.
  • Milkbooster utk ibu menyusu.



Nak dapatkan diskaun sehingga 20%? jom daftar ahli sekarang. Hanya rm75 utk seumur hidup. Bukan sahaja dapat HARGA AHLI, malah dapat banyak keistimewaan lain. klik disini.


Inginkan tips Exclusive dari saya, konsultasi PERCUMA boleh buat pembelian melalui number di bawah ini...



6 Sep 2014

Collagen Powder ~ ibu menyusu

Assalammualaikum WBT & salam sayang...


"Ibu menyusu boleh tak minum Collagen Powder Shaklee?"


Itu salah 1 soalan yang selalu customer tanya. Mereka sangat teruja untuk mencuba Collagen powder ni kerana kesan nya yang cepat untuk kecantikan tapi rasa was-was sebab masih menyusu kan baby. Ada yang cakap BOLEH minum, ada yang cakap tak boleh minum. Mereka ada pendapat masing2 kerana ada yang da cuba minum ketika masih menyusu baby. Kesan tak sama setiap individu.



Jawapannya :

Sebenarnya, antara kandungan yang terdapat dalam Collagen Powder shaklee (cps) adalah ekstrak Pfaffia. Pfaffia adalah sejenis ginseng dari Brazil. Apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camellia Japonica ( sejenis lagi bahan dalam CPS), ia membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Campuran kedua-dua bahan ini menghasilkan sejenis herba, disebabkan itulah yang dikatakan dapat membahayakan para pengguna di kalangan ibu menyusu.



pokok pfaffia

Hakikat sebenarnya, ibu menyusu cuma tidak digalakkan mengambilnya kerana kita tidak tahu kesesuaian badan ibu selepas melahirkan baby. Herba boleh membuatkan bayi terasa panas, jadi pengambilannya diragui. Namun, ibu boleh cuba ambil, dan sekiranya ibu dan bayi merasa ianya baik, tiada apa-apa boleh teruskan pengambilannya. 

Para ibu di luar sana, jangan takut untuk mencuba. kandungan bahan - bahan dalam setiap produk shaklee adalah semulajadi, tiada bahan merbahaya.

Testimoni diri sendiri...

Saya sendiri pernah cuba minum Collagen Powder ini. Tapi masa tu Aqif da besar dalam setahun lebih. Saya minum seminggu sekali. Percubaan kali pertama, Aqif ok sahaja. Tidak merenggek kerana sakit perut atau tidak ada perubahan apa-apa pada Aqif. So saya teruskan mengambilnya. Kadang-kadang seminggu sekali. Kadang-kadang amik bila ingat je. Kira nya tidak amik selalu. Kesan minum CPS ni memang best sangat. Kulit jadi lembut je. Terasa muka glowing...


Sideline (erna) saya pernah bertanya pada Celline iaitu Nutritionist Shaklee dalam bengkel Nutrisi Shaklee 2013.

Erna: Celline, boleh ke ibu menyusu macam i ambil Collagen Powder Shaklee?

Celline: Boleh. Tiada masalah. Ambil 1 sachet pun sudah cukup. Tak perlu ambil banyak. 

Erna: Serius boleh? I dengar banyak orang kata tak boleh.

Celline: Boleh la..kenapa pula tak boleh? No problem. Boleh ibu menyusu boleh consume.

So, jangan takut ye..ambil ikut tips serta panduan makan yang saya akan berikan nanti. 

Kesan yang akan kita dapat selepas 8 minggu pengambilan CPS secara konsisten

  • Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
  • Mengurangkan kekasaran & kekeringan ~ 75%
  • Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
  • Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
  • Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
  • Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
  • Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
  • Meningkatkan keserian, tona & warna kulit ~ 50%
  • Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan

Faedah tambahan: Menyokong KESIHATAN SESENDI & MENGUATKAN TULANG. Bantu mengekalkan otot di dlm mata supaya lembut.


Jika ada pertanyaan lain boleh hubungi saya. Harap tiada lagi keraguan selepas ini. Ingin mencuba?
jangan segan-segan call/sms/ whatsapp saya ye..



5 Sep 2014

Phytocol-ST ~ Produk Terbaru Shaklee

Assalammualaikum & salam sejahtera...


Belum terlewat lagi untuk memberitahu tentang produk terbaru shaklee yang telah berada di pasaran sejak bulan Jun'14. Produk ini telah dilancarkan pada NC tahun ini pada bulan Jun '14.








Keistimewaan Phytocol Shaklee

  • dirumuskan khas daripada sayur-sayuran, buah-buahan, tumbuhan, dan bijirin yang kaya dengan fitosterol asli yang aktif
  • fitosterol dari tumbuhan telah diuji secara klinikal oleh 80 untuk merendahkan paras LDL kolestrol
  • mengandungi 2000 mg fitosterol yang diperlukan setiap hari
  • kandungan fitosterol yang mencukupi seperti yang disyorkan oleh NIH
  • tiada bahan pengawet, perasa tiruan dan pemanis tiruan





Bagaimana Phytocol-ST SHAKLEE membantu menurunkan kadar kolestrol?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam Usus. Ini bermaksud apabila anda mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh anda dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL anda.




Jika anda berminat untuk mencuba produk ini, boleh hubungi saya




Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dari saya.





Punca Rahim Bengkak

Assalammualaikum & salam sayang...

Sejak akhir-akhir ni macam-macam isu timbul tentang Shaklee. Lepas satu-satu. Sebelum ni isu Shaklee dengan israel... ini pencerahan dari shaklee...

zoom utk lebih jelas

Sekarang isu rahim bengkak di sebabkan GLA COMPLEX... Baru sebulan lebih amik Shaklee, tapi dah kondem Gla shaklee penyebabnya. Ramai yang sokong ramai juga yang kondem sebab ramai yang mengamalkan Gla complex ini kerana khasiat nya yang cukup banyak untuk wanita. 

Di sini saya nak bagi pencerahan supaya wanita di luar sana yang mula 'takut' utk mencuba Gla complex ini supaya jangan melatah dulu sebelum cuba. Sebab banyak testimoni2 yang best2 dari pengguna GLA complex. Salah 1 nya, berjaya hamil dengan mengamalkan Gla complex ini. Salah 1 usaha utk mendapatkan zuriat. 

Pencerahan ini saya ambil dari blog Dr Malinda. Bukan saya yang mandai2 ye, tapi ini dari Doktor ini sendiri.


Ini adalah gambarajah struktur rahim seorang wanita. Ini 'rumah' kita semua selama 40 minggu.






Secara anatominya, sistem reproduktif kita terdiri dari :

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.


Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak? Ini memudahkan anda untuk mendapatkan konsultansi atau pandangan dari pakar. Lebih baik jika dapat disertakan gambar dari ultrasound yang telah dibuat.




Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. 
(Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

[ gambar yang ketumbuhan yang putih-putih dibawah ini adalah contoh fibroid ]



Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintis yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor.

Antara 4 Faktor Utama adalah  :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.



2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.


Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.


3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser dan juga pelbagai penyakit kronik yang lain.

Peningkatan 5kg sahaja dari berat badan ideal juga menyebabkan risiko kematian pramatang meningkat.





4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.






Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal



Perlukah Pembedahan?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan atau menyebabkan gangguan kepada fungsi sistem lain seperti saluran kencing, sistem usus dan sebagainya. Berbincanglah dengan doktor pakar anda, kemungkinan besar  anda perlu melakukan pembedahan.




Huhu... kalu boleh tak mau la di bedah kan? Sakit tuh...


So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Kita boleh mengambil beberapa langkah untuk mencegah sebenarnya. Ini sangat penting jika anda telah di diagnosis mempunyai  fibroid atau cyst. Antara langkah yang dapat membantu adalah :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, karbohidrat ringkas , salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau tidak menjadi perokok pasif. Minta tolong pada suami untuk berhenti jika dia masih merokok.

6. Elakkan penggunaan kosmetik, bahan pencuci, penggunaan plastik atau polisteren untuk makanan dan banyak lagi sumber xenoestrogen.




Ok, selain itu, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang positif dan ada yang tidak menyokong.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.


(Michael T. et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.



Antara Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon.

-GLA dari sumber minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.  Epo juga omega 6 yang bagus tetapi mengandungi kandungan GLA yang lebih rendah. Pastikan anda memperoleh supplements dari sumber yang premium dan natural. 

-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Ramai yang tanya nak guna minyak masak apa yang terbaik?

Ok, frankly, semua minyak masak yang terproses atau 'refined oil' adalah tidak baik untuk kesihatan. The best memanglah gunakan cara rebus, steamed atau roasted. Tapi saya faham, sebab kita dah dibesarkan dengan cara orang melayu yang menggoreng, nak cari yang bergoreng juga..huhu

The best memang la olive oil for cooking dan Unrefined coconut oil. Ideally jika dapat menggunakan minyak ini. Minyak ini adalah lebih stabil pada suhu yang tinggi dan seperti biasa, yang baik mmg la agak mahal berbanding minyak biasa.

Untuk itu, anda boleh menggunakan minyak sawit tetapi pastikan hanya digoreng sekali sahaja. Jangan  gunakan berulang-ulang. Minyak yang digoreng berulang-ulang telah bertukar sifat menjadi transfatty acid. Becareful of that.

Ataupun, sekarang ni kan dah ada advances in cooking method, gunakanlah 'Air Fryer' - much better, sebab goreng tidak menggunakan minyak.

Carta di bawah ini adalah details explaination tentang jenis-jenis minyak yang sihat. Nampak berserabut sikit, tapi very good explaination.





Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua. Feel free utuk kongsikan info ini jika anda rasa ia boleh membantu rakan-rakan dan keluarga tersayang anda.


Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya...



 Call/WhatsApp: 017-6777153
  Email: azah150386@yahoo.com
 FB : Azah Ezat
♥ COD: MUAR,TANGKAK,JASIN,MERLIMAU



Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dari saya.

Pengedar Shaklee Bachok

Mencari pengedar shaklee berhampiran anda?


Nama : Anira Mustapha
Call / sms / whatsapp : 012-9827229
Fan Pages : Naura Healthy Care

Saya merupakan pengedar Shaklee Bachok, Kelantan. Anda boleh mendapatkan produk Shaklee melalui saya. Boleh hubungi saya untuk buat temujanji. Saya juga membuat penghantaran di seluruh malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Anda juga layak mendapatkan TIPS EKSLUSIF dengan setiap pembelian set penyusuan, set kecantikan, set pelangsingan dan pelbagai set lagi. Servis terbaik akan diberikan.




Promosi September ' 14




Buy 3 free 1 ~ Mealshake
Buy 6 free 1 ~ Collagen Powder

WOW!!! Bulan september ni memang best sangat... Tak pernah shaklee buat double offer macam ni... Memang sangat special bulan ni. Lebih special bila buat PERTAMA kali nya shaklee offer  beli 3 PERCUMA 1... Memang susah nak dapat offer macam ni... so jom rebut peluang keemasan ni sebelum tamat tempoh promosi. Promosi ini dari 1 September - 30 September 2014...


Info tentang mealshake boleh  klik di sini ~ MEALSHAKE
Info tentang collagen powder klik di sini ~ COLLAGEN POWDER



Jom dapatkan segera. Nanti stok da habis kat semua branch melepas la promosi bulan ni...


 Call/WhatsApp: 017-6777153
  Email: azah150386@yahoo.com
 FB : Azah Ezat
♥ COD: MUAR,TANGKAK,JASIN,MERLIMAU



Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dari saya.