Saya ingin kongsikan info mengenai cara penyimpanan stok susu perahan.
Semoga ianya dpt dimanfaatkan oleh ibu2 baru seperti saya....hehehe
SUHU BILIK
·
Suhu bilik biasa :4 jam
·
Suhu bilik air –cond : 6-8 jam
FREEZER
BAHAGIAN BEKU
·
Peti Sejuk (1 pintu) -- 2 minggu
·
Peti Sejuk (2 pintu) (-20 °C) - 3 bulan
BAHAGIAN BAWAH (rak
paling atas) (2 °C- 4 °C)
·
(sebelum dibekukan) - 3-5 hari (hari yg ke 5, masukkn terus ke
bahagian beku)
·
(selepas dibekukan>>chiller) - 24 jam
Deep freezer, tahan antara
6 -12 bulan
TIP DAN CARA
PENYIMPANAN
Di Pejabat
* Simpan susu yg
telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bhgn beku. Ini
bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yg
dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu
mengandungi antibodi)
* Jika tiada peti
sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais
Di Rumah
Simpan sebanyak yg
boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit shj dibhgn beku.
* Susu yg disimpan
dibhgn beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.
JANGAN BUAT!!
·
Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana
suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu
peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling
dalam kerana suhunya lebih stabil.
·
Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit
ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
·
susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
·
susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula
·
Susu yang dipanaskan tahan 1-2jam sahaja.
Saya adalah pengedar sah Shaklee anda. Saya
membuat penghantaran ke seluruh Malaysia.
Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian dari blog ini.
Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya
Call/Sms/WhatsApp : 017-6777153 @ 019-7557153
Serasi Bersama Shaklee Membawa Bahagia
No comments:
Post a Comment